Lawatan Kerja ke Pondok Modern Darussalam Gontor

Lawatan MTT ke PMDG

Lawatan MTT ke PMDG

Alhamdulillah, satu lawatan kerja Pengurusan Maahad Tahfiz Waltarbiyyah Darul Iman (MTT) ke Pondok Modern Darussalam Gontor (PMDG) telah selesai dilaksanakan pada 20-24 Februari 2014 yang lalu telah disertai sejumlah 19 orang yang diketuai oleh Ustaz Mohd Shaiful Ambia. Peserta lawatan lain terdiri daripada Ustaz Abu Bakar bin Chik selaku Pengerusi Eksekutif MTT, Ustaz Abu Bakar Abdullah, Mudir, Naib-Naib Mudir, Ketua Jabatan den beberapa orang individu lain lagi.

Lawatan ini bertujuan untuk mempelajari corak yang diamalkan di PMDG dan dijadikan panduan dalam pengurusan seharian MTT itu sendiri. Ia juga bertujuan untuk memupuk hubungan silaturrahim antara MTT dan PMDG. Sebagai makluman, PMDG ini merupakan sebuah Institusi Pendidikan Terbesar di Indonesia dan pernah dipaparkan di media Malaysia seperti TV1, TV3 dan TV Al-Hijrah. Antara pengisian lawatan adalah meninjau persekitaran PMDG dan rutin harian pelajar di PMDG.

Banyak elemen yang boleh dipelajari melalui lawatan tersebut. Berikut antara rangkuman perkongsian daripada individu yang mengikuti lawatan tersebut.

Menurut Ustaz Shaiful Ambia yang merupakan Naib Mudir Hal Ehwal Pelajar MTT merangkap ketua rombongan, beliau nyata kagum dengan pengurusan dari pelajar untuk pelajar di Institusi tersebut. Pergerakan aktiviti pelajar-pelajar di institusi tersebut lebih banyak diuruskan dari kalangan pelajar sendiri berbanding guru-guru mereka. Santri 5 & 6 atau pelajar tahun 5 dan 6 akan bertindak sebagai “penggerak” pelajar lain berdasarkan arahan yang diterima. Selain itu, ahli lawatan lain juga kagum dengan disiplin tinggi yang dipamerkan oleh sejumlah besar pelajar di PMDG tersebut.

Naib Mudir Akademik MTT, Cikgu Nur Effendi pula menambah, pelajar-pelajar PMDG juga mempunyai penguasaan bahasa Inggeris dan Bahasa Arab yang baik. Setiap malam, mereka akan mengadakan sessi pidato dan hiwar (perbualan) dalam dua bahasa tersebut sebagai latihan untuk penguasaan bahasa. Mereka akan memberi semangat antara satu sama lain apabila ada pelajar yang gagal untuk mengungkapkan perkataan yang tepat dalam aktiviti tersebut. Lebih menarik, guru-guru PMDG adalah dari kalangan lepasan pelajar PMDG itu sendiri.

Maklumat lanjut mengenai PMDG boleh diikuti di Laman Web PMDG.

Perkongsian dari YouTube :