Apa Itu Program Kuasai Dwi Bahasa (K2B)?

Dwi Bahasa

Bertitik tolak daripada Lawatan Kerja Pengurusan MTT ke Pondok Darussalam Gontor baru-baru ini, Ustaz Abu Bakar Chik (Pengerusi Eksekutif Maahad Tahfiz Waltarbiyyah Darul Iman) tampil dengan idea untuk memperkasa penguasaan Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris di kalangan pelajar MTT.

Umum mengetahui bahawa Bahasa Arab merupakan Bahasa Al-Quran dan banyak digunakan dalam kitab rujukan dalam pelbagai bidang ilmu islam karangan ulama dan ilmuan islam terdahulu. Manakala Bahasa Inggeris juga penting untuk dikuasai pada zaman sains dan teknologi. Kedua-dua bahasa ini mempunyai kepentingan tersendiri yang perlu dikuasai oleh bakal pemimpin negara pada masa hadapan.

Objektif Program K2B ini adalah :

  1. Meningkatkan Penguasaan Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris setiap pelajar
  2. Meningkatkan ketrampilan diri setiap pelajar di khalayak umum
  3. Mencungkil bakat dan potensi diri setiap pelajar
  4. Melatih pelajar tahun akhir mengendalikan majlis secara profesioal.
  5. Melahirkan guru yang kritis, kreatif dan inovatif.

Program ini akan melibatkan semua pelajar. Bagi pelajar tahun akhir, mereka akan diselia oleh Jabatan Pengorganisasian Pelajar untuk mengendaliikan majlis secara professional sebagai persediaan kepada mereka setelah tamat pengajian di MTT. Mereka akan dinilai dan dipilih untuk menjadi tulang belakang kepada Program K2B seperti Pembantu Mentor, Juri Pertandingan, AJK Pertandingan, Persiapan Pentas dan sebagainya.

Semua pelajar akan menjalani latihan pada setiap hari Selasa dan Rabu bermula jam 3.30 hingga 4.30 petang selama 4 minggu. Latihan dibuat dengan pemantauan guru kelas sebagai mentor dan akan dibantu oleh pelajar tahun akhir sebagai pembantu mereka.

Pertandingan akhir dijadualkan berlangsung pada 30 April 2014. InsyaAllah….

3 ORANG GURU - 3 BAHASA

3 ORANG GURU – 3 BAHASA