Laungan ‘Jangan Hina Nabi Kami’ Bergema Di Hadapan MTT.

Ratusan pelajar, guru dan kakitangan Ma’ahad Tahfiz Wal Tarbiyyah Darul Iman (MTT) telah mengadakan himpunan aman membantah penghinaan keatas Nabi Muhammad SAW serta Saidatina Aisyah R.A.

Himpunan aman selama 30 minit itu bermula jam 7.45 pagi di hadapan MTT, Tok Jiring pada 28 Februari 2019 yang lalu mendapat sokongan masyarakat setempat yang sama-sama membunyikan hon ketika melalui kawasan himpunan tersebut.

Pengetua MTT (Mudir) Ustaz Haji Muzaihar Kamal bin Mustapa Kamal berkata, himpunan aman itu sebagai menyatakan rasa marah umat Islam seluruhnya apabila Nabinya dihina oleh orang bukan Islam. Perrbuatan tersebut sangat dibantah dan boleh menimbulkan pelbagai konflik lanjutan yang boleh mencemarkan keharmonian dalam negara Malaysia amnya.

Manakala, Ustaz Mohd Shaiful Ambia bin Darusa selaku Timbalan Mudir turut menyeru pihak berkuasa agar tindakan tegas harus dikenakan kepada golongan yang mencerca Nabi dan agama Islam. Kebimbangan jelas terpancar pada wajah beliau ditambah dengan zaman internet dan media sosial yang memudahkan medium sebaran kebencian sesama masyarakat dan menimbulkan provokasi yang tidak diingini.

Para pelajar yang hadir turut menyatakan bantahan sekeras-kerasnya terhadap perkara yang telah berlaku. Pelbagai kain rentang bertulis ‘Jangan Hina Nabi Kami’, Kami Bantah Penghinaan Terhadap Nabi Kami’, Penghina Nabi Mesti Dihukum’ dan banyak lagi sebagai tanda protes terhadap kejadian yang berlaku.